قوانین و مقررات ضروری در آزمایشگاه
رعایت قوانین و مقررات ضروری در آزمایشگاه بسیار ضروری است چون که آزمایشگاه ها همانطور که می توانند مکانی جذاب برای علاقه مندان شیمی باشد همواره محلی خطرناک و حتی گاهی همراه با آسیب های جبران ناپذیر جسمانی برای افراد حاضر در آنجا هم به حساب می آید. یک سری مجموعه قوانینی هست که در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و بعد از آن ابلاغ رسمی شد که دارای بندهایی می باشد که تمام این موارد به جهت حفظ سلامتی افرادی که در آزمایشگاه کار می کنند تایید شده است.
قوانین و مقررات ضروری در آزمایشگاه
رعایت قوانین و مقررات ضروری در آزمایشگاه می تواند تجربه کار کردن در فضای آزمایشگاهی را جذاب کند.
اتاق ها و محل کار آزمایشگاه باید حداقل ۳ متر از کف تا سقف ارتفاع داشته باشد و فضای مفید برای هر نفر از ۱۲ متر مکعب کمتر نباشد.
در فضای آزمایشگاه، نصب تجهیزات و یا قراردادن اشیا و محصولات نباید مزاحمتی برای عبور کار کارکنان به وجود بیاورد و در اطراف هر دستگاه باید فضای کافی برای انجام آزمایش، نظافت و اصلاحات و تعمیرات در نظر گرفته شود.
کف اتاق ها و قسمت هایی که محل عبور یا حمل و نقل مواد است باید صاف و هموار باشد و هیچگونه حفره و سوراخ، برآمدگی ناشی از پوشش، پیچ و مهره و لوله، دریچه یا برجستگی و هرگونه مانعی که باعث گیر کردن یا لغزیدن اشخاص شود نباشد.
کف، دیوار و سقف آزمایشگاه و انبار باید قابل شستشو باشد و در صورت ریختن مایعات، کف دارای شیب کافی باشد تا مواد به طرف مجاری فاضلاب سرازیر شوند.
جنس لوله های فاضلاب آزمایشگاهی باید از نوع مقاوم در برابر اسیدها و بازها باشند.
دیوار اتاق های آزمایشگاه باید حداقل از کف تا ارتفاع ۱/۶ متر قابل شستشو بوده و از نفوذ آب و رطوبت جلوگیری کند.
هنگام احداث ساختمان آزمایشگاه باید شرایط جوی و اقلیمی مدنظر گرفته شود و از مصالح نسوز و ضد حریق استفاده شود.
باید برای هر اتاق دو در خروجی در نظر گرفته شود و درها به طرف بیرون اتاق باز شوند و به طور اتوماتیک بسته شوند، بدون منفذ باشد و در هنگام کار کارکنان قفل نشود.
تهویه محل آزمایشگاه در هر حالت باید طوری باشد که کارکنان آزمایشگاه همیشه هوای سالم تنفس کنند و همواره آلاینده های شیمیایی به طور مؤثر از محیط خارج شوند.
شرایط جوی و نور در انبار و آزمایشگاه باید متناسب با نوع فعالیت و مواد بوده و مجهز به روشنایی های اضطراری باشد.
پله، نردبان و نرده های حفاظتی در ساختمان آزمایشگاه و انبار باید بر اساس آیین نامه های حفاظت و بهداشت کار احداث شوند.
دستگاه های شستشوی خودکار اضطراری چشم، دست و بدن باید در دسترس کارکنان باشند.
درهای آزمایشگاه و انبار باید دارای قفل و کلید مجزا بوده و فقط افراد دارای صلاحیت مجاز به ورود باشند.
در هر آزمایشگاه و انبار باید لوازم اعلام و اطفای حریق سیار و ثابت متناسب با نوع کار نصب شود.
لوازم آتش نشانی و کمک های اولیه در محل های مناسب، مشخص و در دسترس کارکنان باشند.
همه آزمایشگاه ها باید دارای وسایل و تجهیزات کافی جهت پیشگیری و مبارزه با آتش سوزی باشد و در تمام ساعات شبانه روز، اشخاصی که آموزش های لازم را بلدند و با استفاده صحیح کاربرد وسایل و تجهیزات مربوطه آشنا هستند در آزمایشگاه حضور داشته باشند. همچنین کارکنان آزمایشگاه هم باید آموزش های لازم اطفای حریق را دیده باشند.
آزمایشگاه و انبار باید وسیله ارتباطی مثل یک تلفن اضطراری مستقیم با مرکز های آتش نشانی را داشته باشند.
وجود یک نقشه یا طرح در آزمایشگاه که به طور واضح این موارد را نشان دهد: نقشه فیزیکی اتاق ها، راهروها و مسیر های ورودی و خروجی، ابعاد اتاق، محل ورود و خروجی های اضطراری، محل تجهیزات و لوازم ایمنی و آتش نشانی و جعبه کمک های اولیه، تلفن اضطراری و …، محل تهویه، سیستم گرمایشی و سرمایشی و محل نگهداری مواد شیمیایی و خطرناک
شبکه های تأسیساتی از آزمایشگاه ها که شامل آب، گاز، فاضلاب و برق هستند باید به شکلی طراحی شده باشند که دارای بالاترین ضریب ایمنی باشند. همچنین نقشه های تأسیساتی در محل مناسبی نگهداری شوند.
سیم کشی برق باید ساده باشند و کلیه سیم های برق به طور مناسب عایق و در کانال قرار بگیرند و تعقیب مسیر آن، آسان و دارای نقشه باشد.
در کلیه آزمایشگاه ها باید رختکن و سرویس بهداشتی در محل مناسب وجود داشته باشند.
محل خوردن و آشامیدن باید خارج از محیط آزمایشگاه باشد.
ساختمان آزمایشگاه باید از فضای اداری تفکیک شده باشد.